"Strokovnjaki"

 Sem naletel na članek o izmenskem delu v katerem "strokovnjaki" no v tem primeru je ena dotična, modruje o tem kako naj delajo ljudje v večih izmenah, no najbolj absurdna pa so priporočila za tiste, ki delajo ponoči.

Evo so tule:

  • Zaposleni naj ne krožijo prehitro. Bolje kot v ponedeljek dopoldne, v torek popoldne in v sredo ponoči naj izmene organizirajo tako, da zaposleni en teden dela zjutraj, drugi popoldne, tretji ponoči.
  • Drugo pravilo je, da se kroži v smeri urinega kazalca. Torej, da si izmene sledijo dopoldne, popoldne in ponoči, ne obratno ali celo mešano.
  • Po vsaki nočni izmeni morajo zaposleni nujno iti spat. Doma naj posebej uredijo prostor za spanje po nočni izmeni tako, da bo tih in temen. Spanje po nočni izmeni je krajše, običajno traja šest ur. “Nikakor ne smemo tega spanja preskočiti,” je jasna Dodič Fikfak.
  • Angleško združenje zdravnikov zaposlenim svetuje, naj pred nočno izmeno skušajo zaspati za vsaj uro ali dve.
  • Ponoči naj se zaposlene razbremeni, kolikor se da.
  • Za zaposlene, ki delajo ponoči, je treba prilagoditi tudi prehrano, saj telo ponoči počasneje prebavlja. Svetuje se, da se pripravijo lahki obroki, lahko je več manjših obrokov, ki temeljijo predvsem na sadju in deloma na ogljikovih hidratih.
  • Priporočeni so tudi osvežilni počitki oziroma kratek in hiter sen. “Ko se zaposlenemu sredi noči začne zelo spati, se svetuje, da zapusti delovno mesto in ima krepčilni sen, ki traja 10 do 15 minut – če je le mogoče. Nato se bistveno bolj okrepljen vrne. Zato se organizacijam priporoča tako imenovane tihe sobe, kamor bi zaposleni lahko odšel spat,” je povedala Dodič Fikfak.
Mogoče bi kje v idealnem svetu celo lahko delali po njih, ampak mi smo svetlobna leta od tega. Me pa zanima koliko nočnih in takšnih in drugačnih turnusov so oddelali tisti, ki o tem tako radi modrujejo. 

Jaz delam nočne ali bolje rečeno različne izmene že (pre)dolgo in vem kako to vpliva na mene, najbrž ga ima še veliko, ki delajo ponoči, me pa zanima, koliko od teh si lahko privošči ta t.i. priporočila.

Celoten članek pa najdete TU

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Grčija z avtodomom

Grčija 2

Prodaja avta